Események
Nincs aktuális esemény.
Átadták az új oktató- és kutatólaborokat PDF Nyomtatás E-mail

A Széchenyi István Egyetemen (SZE-Győr) a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program részeként megvalósuló, 1,3 milliárd forintos nagyságrendű kutatás-fejlesztési (K+F) eszközbeszerzési és laborfejlesztési program célja, hogy az intézmény magas szinten ki tudja szolgálni a régióban működő, elsősorban a járműipar és a közlekedési rendszerek területén tevékenykedő kis- és középvállalatok K+F igényeit, a csúcstechnológia biztosítása mellett a mérési eredmények nemzetközi akkreditációját is lehetővé téve. Alapvető cél továbbá a hallgatók professzionális, gyakorlatorientált felkészítése, hozzásegítve őket az ipari környezetben azonnal alkalmazható tudás megszerzésére.

A 2011 őszén záruló TIOP projekt K+F eszközbeszerzési és laborfejlesztési programja az alábbi területeket érinti: utak, közlekedési rendszerek, járművek, járműhajtások, gyártástechnológia és gyártásautomatizálás. Néhány példa az új berendezések sorából: nagy teljesítményű CT röntgen készülék, amellyel egy teljes motorblokk roncsolásmentesen átvilágítható; lézeres szinterező, amely kisebb tárgyak 3D modelljét készíti el fémporból; hideg tesztelésre alkalmas motorfékpad, két szuperszámítógép; fröccsöntőgép; új kompozitanyagok előállítását lehetővé tévő extruder; ipari robotok; olyan „süketszoba”, amely járműpari, elektronikai alkatrészek elektromágneses tereinek vizsgálatához nyújt megfelelő hátteret.

Az új eszközök és laborok átadására a SZE-Győr Új-Tudástér épületében kialakított robotlaborok sajtónyilvános bejárásán, 2011. május 26-án, csütörtökön 12 órától került sor. Dr. Kardos Károly beruházási rektorhelyettes köszöntőjében így fogalmazott: „A gazdasági válság új kihívások elé állította az ipari szereplőket, ennek köszönhetően a gépipar, a járműipar jelentős változáson megy keresztül napjainkban. Nemcsak új energiaforrások és új hajtási módok fognak hamarosan elterjedni, hanem a gyártórendszerek is rugalmassá válnak. Felgyorsult az idő, s az új helyzethez alkalmazkodnia kell az egyetemnek is mind az oktatás, mind a gazdasági együttműködések terén. A digitális gyárak, a robotizált, rugalmas gyártórendszerek hatékony üzemeltetéséhez olyan felkészült szakemberekre van szükség, akik már az egyetemi évek alatt megismerkednek az új gyártókörnyezettel, gyakorlatias körülmények között megtanulják kezelni, vezérelni, programozni a robotokat. A most átadott laborokban a jövő mérnökeit képezzük.”