Események
Nincs aktuális esemény.
Elkészült az egyetem két új épülete PDF Nyomtatás E-mail

Fontos mérföldkőhöz érkezett a SZE-Győr 2008-2013 között zajló, 15 milliárd forint összköltségvetésű intézményfejlesztési programja, amelynek célja egy XXI. századi, európai színvonalú felsőoktatási intézmény kialakítása. A megújulás központi elemét jelentő infrastrukturális beruházás építkezési szakasza 2010 végén lezárult.

Az épületek kulcsait 2011. január 26-án, szerdán kora délután ünnepélyes műszaki átadás keretében vehette át dr. Szekeres Tamás rektor Peresztegi Imrétől, a kivitelező ZÁÉV konzorcium vezető képviselőjétől.

Az ünnepségen az oktatási intézmény vezetője elmondta, új korszak kezdődik az egyetem életében. A két elkészült épület hamarosan feltöltődik tartalommal, megnyit a hatalmas könyvtár, a modern multimédiás központ. A kialakított kisebb termekben akár egyéni, akár csoportos foglalkozásokat tarthatnak. Dr. Szekeres Tamás hangsúlyozta, a jövőben új funkciója lesz az egyetemnek a városban.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester egyedülállónak nevezte, hogy a beruházás során - ami egybeesett a Jedlik híd építésével - mennyire együttműködött a város és az egyetem. Az alpolgármester rámutatott, Győr és a Széchenyi István Egyetem szorosan összefonódott: a betelepülő, munkahelyet adó cégek ugyanis számítanak az egyetemről kikerülő szellemi tőkére.

A fejlesztés révén közel 13 ezer m2-rel, összességében 30%-kal nőtt az egyetem oktatási célú területe. Az új épületek korszerűen kialakított terei inspiráló környezetet teremtenek az egyetem polgárai számára, egyben megfelelnek a modern, európai közintézményekkel szemben támasztott elvárásoknak: teljeskörű akadálymentesítéssel, fejlett biztonságtechnikával, intelligens épületüzemeltetéssel, családbarát szolgáltatásokkal rendelkeznek.

Az Új-Tudástér Oktatási és Közösségi Tér megépítésével olyan új tér megalkotása volt a cél, mely színvonalasan képes kiszolgálni a felsőoktatás fejlődése révén megjelenő új tudástartalmak, új képzési módszerek és szolgáltatások igényeit. Itt alakították ki az egyetem új, leválasztható előadótérrel rendelkező auláját, a Hallgatói Szolgáltatások Központját, a Digitális Médiaközpontot, az EduTECH Mérnök-továbbképzési és Szakképzésfejlesztési Módszertani Központot, a Nemzetközi Oktatásfejlesztési Központot, a Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola Központját. Az épületben exkluzív tárgyaló, jegyzetbolt, büfé, gyermekmegőrző, parkoló és zárt kerékpártároló is található.

Az INNO-Share Regionális Tudástranszfer Központ elektronikus adatbázisaival, több száz digitális olvasóhelyével, kiscsoportos műhelymunkára alkalmas tereivel, médialaborjaival, vállalkozásösztönző szolgáltatásaival, tudományos kávéházával, gyermekmegőrzőjével és jegyzetboltjával új alapokra helyezi az "egyetemi könyvtár" fogalmát. Itt kap helyet a Tudásmenedzsment Központ és a Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpont is.

A fejlesztési projekt az építkezés elkészültével még nem zárult le. A második, most megkezdett szakaszban történik meg a bútorok, informatikai eszközök és egyéb berendezések beépítése, valamint az egyes szervezeti egységek átköltözése. Az infrastrukturális fejlesztések részeként, szintén a projekt elemeként mintegy 1,3 milliárd forint értékben csúcstechnológiás kutatás-fejlesztési laboreszközöket és szoftvereket szerez be az egyetem, amelyek jelentős része már működik- tette hozzá Lipi László projektvezető.

Az Új-Tudástér és INNO-Share épületek - amelyek alapkövét 2009. október 30-án rakták le az MTA elnökének jelenlétében - várhatóan 2011. szeptemberétől fognak teljes funkciójukban üzemelni.

A rendezvény részeként került sor az egyetem és Győr városa által közösen meghirdetett SZÉPÜLET hallgatói fotópályázat eredményhirdetésére, amelynek résztvevői az építkezés folyamatát, illetve egy-egy érdekes pillanatát örökítették meg.

Az eseményről készült fotók a Galériában tekinthetőek meg.